Rreth 180 mijë breshka gjigante të Aldabrës jetojnë të lira në atollin Aldabra, në arkipelagun e Seychelles, sipas një studimi të udhëhequr nga Fondacioni i Ishujve të Seychelles (SIF) dhe Universiteti i Exeterit. Vlerësimi, i bërë publik më 14 tetor, është numri më i lartë i regjistruar ndonjëherë për këtë specie.
Ekipi i studiuesve analizoi të dhënat e numërimit të breshkave për pesë vjet, nga 2018 deri më 2022. Ky është përditësimi i parë që nga fundi i viteve 1990, kur një vlerësim i cituar gjerësisht tregonte se në atoll jetonin rreth 100 mijë breshka. Shifra e re e tejkalon dukshëm popullsinë njerëzore të Seychelles.
Atolli Aldabra është një nga vetëm dy vendet në botë ku breshkat gjigante gjenden të lira në natyrë. Vendi tjetër janë ishujt Galapagos, ku jeton një popullatë shumë më e vogël. Burimet e përshkruajnë specien si dikur të rrezikuar, ndërsa studimi raporton se ajo po lulëzon në Aldabra.
Drejtoresha ekzekutive e SIF-it, Frauke Fleischer-Dogley, tha se prania e më shumë se 180 mijë breshkave që lëvizin lirshëm në atoll dëshmon çfarë mund të arrihet përmes përkushtimit afatgjatë ndaj ruajtjes së natyrës. Ajo tha se ky është një lajm i mirë për Seychelles, botën dhe të gjithë ata që kanë punuar për mbrojtjen e Aldabrës.